Potrivit art. 1 din OG 26/2000 ”Persoanele fizice și persoanele juridice care urmăresc desfășurarea unor activități de interes general sau în interesul unor colectivități ori, după caz, în interesul lor personal nepatrimonial pot constitui asociații ori fundații în condițiile prezentei ordonanțe. Asociațiile și fundațiile constituite potrivit prezentei ordonanțe sunt persoane juridice de drept privat fără scop patrimonial”.
Având în vedere diversitatea domeniilor în care asociațiile și fundațiile își pot desfășura activitatea, în ultima perioadă observăm o creștere a numărului de asociații și fundații nou înființate.
Din acest motiv, consider că subiectul propus spre analiză este de actualitate și cu un impact major în rândul persoanelor juridice fără scop patrimonial.
Asociațiile, fundațiile și federațiile sunt persoane juridice fără scop patrimonial au un regim juridic special, activitatea acestora fiind guvernată de prevederile O.G. 26/2000.
În primul rând, trebuie să știți că asociațiile, fundațiile și federațiile devin persoane juridice din momentul înscrierii lor în Registrele speciale aflate în administrarea instanțelor care le-au înființat.
La nivel central, evidenţa se realizează prin Registrul naţional al persoanelor juridice fără scop patrimonial, aflat la Ministerul Justiţiei.
Prima întrebare pe care o punem este următoarea: ”Este necesar ca persoanele juridice fără scop patrimonial să se înregistreze fiscal?
Răspunsul este simplu-DA.
Orice persoană sau entitate care este subiect într-un raport juridic fiscal are obligaţia să se înregistreze fiscal primind un cod de identificare fiscală.
Care este procedura?
În vederea atribuirii codului de înregistrare fiscală şi eliberării certificatului de înregistrare fiscală, asociaţiile, fundaţiile şi federaţiile constituite potrivit legii au obligaţia să depună la organul fiscal competent formularul 010 „Declaraţie de înregistrare fiscală/Declaraţie de menţiuni/Declaraţie de radiere pentru persoane juridice, asocieri şi alte entităţi fără personalitate juridică”.
În cât timp trebuie să te înregistrezi fiscal?
Declaraţia de înregistrare fiscală se depune de către reprezentantul legal al asociaţiei, fundaţiei sau federaţiei, sau de către un împuternicit al acestuia, în termen de 30 de zile de la data înfiinţării.
În cât timp se eliberează certificatul de înregistrare fiscală?
Certificatul de înregistrare fiscală se eliberează în termen de 10 zile de la data depunerii declaraţiei.
Dacă apar modificări cu privire la datele furnizate în declarația de înregistrare fiscală, trebuie aduse la cunoștința organului fiscal?
Modificările ulterioare ale datelor din declaraţia de înregistrare fiscală trebuie aduse la cunoştinţă organului fiscal competent din subordinea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, în termen de 15 de zile de la data producerii acestora, prin completarea şi depunerea declaraţiei de menţiuni (formularul 010), însoţită de documente care atestă modificările intervenite.
Sunt obligate asociațiile, fundațiile și federațiile să își țină contabilitatea?
Răspunsul este DA.
Din punct de vedere contabil, asociaţiile, fundaţiile şi federaţiile aplică prevederile Legii contabilităţii nr. 82/1991, precum şi ale Ordinului ministrului finanţelor publice nr. 3103/2017 privind aprobarea Reglementărilor contabile pentru persoanele juridice fără scop patrimonial. Asociaţiile, fundaţiile şi federaţiile au obligaţia, potrivit legii, să conducă contabilitatea în partidă dublă şi să întocmească situaţii financiare anuale.
Asociațiile, fundațiile și federațiile datorează impozit la stat?
Răspunsul este DA. Asociaţiile, fundaţiile şi federaţiile au obligaţia de a declara şi plăti impozitul pe profit, în cotă de 16%.
De reținut!
-Nu toate veniturile obținute de organizațiile fără scop patrimonial sunt supuse impozitării ci, o parte dintre acestea, sunt considerate venituri neimpozabile (ex: cotizaţiile şi taxele de înscriere ale membrilor; contribuţiile băneşti sau în natură ale membrilor şi simpatizanţilor; donaţiile, precum şi banii sau bunurile primite prin sponsorizare/mecenat; resursele obţinute din fonduri publice sau din finanţări nerambursabile, etc)
-Pentru calculul rezultatului fiscal sunt neimpozabile şi alte venituri realizate, până la nivelul echivalentului în lei a 15.000 euro, într-un an fiscal, dar nu mai mult de 10% din veniturile totale neimpozabile.
-Pe perioada 2021-2025, pentru entităţile nonguvernamentale, termenul pentru depunerea declaraţiei anuale privind impozitul pe profit şi plata impozitului pe profit aferent anului fiscal respectiv este până la data de 25 iunie inclusiv a anului următor.
-În funcție de specificul activității, precum şi ținând cont de relațiile contractuale cu persoanele fizice, fundaţiile, asociaţiile şi federaţiile au obligaţia completării şi depunerii declaraţiilor fiscale specifice.
-În cazul sponsorizărilor efectuate de contribuabili către entităţi persoane juridice fără scop lucrativ, sumele aferente acestora se scad din impozitul pe profit datorat, în limitele prevăzute de lege, doar dacă beneficiarul sponsorizării este înscris, la data încheierii contractului, în Registrul entităţilor/unităţilor de cult pentru care se acordă deduceri fiscale.
Dacă aveți nevoie de ajutor în vederea înființării unei asociații sau fundații, nu ezitați să mă contactați.