Monitorizarea electronică în cazul unor proceduri judiciare-”BRĂȚARA” ELECTRONICĂ Legea nr. 146/2021

Ce este ”brățara” electronică?

Este un dispozitiv electronic de supraveghere ce trebuie purtat de către o persoană (persoană supravegheată) ce este implicată în anumite proceduri judiciare (ordin de protecție provizoriu, ordin de protecție, ordin de protecție european, măsuri preventive, etc.).

 

Cine este organul de supraveghere?

Personal din cadrul Poliției Române cu atribuții de supraveghere în cadrul procedurilor prevăzute la art. 1 alin. (2) lit. a)-d), respectiv personal din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor și al unităților subordonate, cu atribuții de supraveghere electronică la distanță pentru procedura prevăzută la art. 1 alin. (2) lit. e).

 

Unde se aplică dispozitivul de supraveghere?

Dispozitivul electronic de supraveghere mobil se montează pe glezna persoanei supravegheate. Prin excepție, dispozitivul electronic de supraveghere mobil se montează pe brațul persoanei atunci când montarea pe gleznă nu este fizic posibilă sau este contraindicată medical.

Dispozitivele electronice de supraveghere fixe se montează în imobilul în care se execută măsura arestului la domiciliu sau în imobilul de care persoana supravegheată nu are voie să se apropie. Din rațiuni tehnice sau de securitate, dispozitivul electronic de supraveghere fix poate fi montat și în proximitatea imobilului.

 

Victima trebuie să dețină sau să poarte un dispozitiv de alertă?

Răspunsul este DA.

Persoanei protejate i se pune la dispoziție un dispozitiv electronic de supraveghere, destinat generării unor alerte privind apropierea sub distanța prestabilită a dispozitivului electronic de supraveghere mobil purtat de persoana supravegheată.

 

Cum funcționează sistemul de alertă?

Ori de câte ori măsura judiciară este încălcată de către persoana supravegheată, se transmite o alertă care conține informații în legătură cu depășirea perimetrului/părăsirea imobilului/apropierea față de victimă/o eventuală defecțiune.

 

Ce se întâmplă dacă distrugi dispozitivul de supraveghere?

Distrugerea unui dispozitiv electronic de supraveghere folosit pentru monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare sau execuțional penale se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

 

Putem afirma cu certitudine că acest sistem de supraveghere și-a arătat eficacitatea în special în domeniul violenței domestice întrucât, prin intermediul acestei măsuri, victimele sunt cu adevărat protejate împotriva agresorilor acestora.

 

Dacă dorești să afli cât mai multe informații în legătură cu acest subiect, te rog să mă contactezi.